tisdag, maj 19, 2009

PP tycker till om allt?

Hmm... gjorde precis DN:s partitest och tänkte under tiden att de som "blir piratpartister" måste vara de som kryssar i "ingen åsikt" i allt förutom fråga 24 av 25 (om fildelning ska tillåtas), där i och för sig även Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Junilistan står för samma åsikt som PP. Men tydligen har PP:s förstanamn Christian Engström svarat på alla frågor i testet med hänvisning till partiets ”allmänna grundsyn”.

Eftersom partiet inte har någon allmän grundsyn i andra frågor än de som rör fildelning, upphovsrätt och övervakning har jag väldigt svårt att köpa det. Är det en miss? Eller tar Engström sig friheten att tycka till i alla möjliga frågor i partiets namn, som ej demokratiskt fastslagits som partiets politik?

Fler: Erik Laakso undrar också om Piratpartiet redan tappat balansen.

EDIT: Flera piratpartister kommenterar på bloggat att det inte fanns något svarsalternativ för "ingen åsikt". Men det kvittar tänker jag. Det intressanta är ju ifall Engströms svar är Engströms egna åsikter eller Piratpartiets "allmänna grundsyn" som DN skriver. Det har ingen kommenterat hittills. Men det kommer väl.

16 kommentarer:

Joshua_Tree sa...

Som jag just skrev hos Laakso: När de olika partiernas åsikter redovisas finns inte "ingen åsikt" som alternativ. Då blir det ju svårt för Engström att svara "rätt". Vidare vet vi inte om kandidaterna blivit ombedda att redovisa sina egna åsikter, och i så fall blir det ju gravt fel när det sedan presenteras som partiets åsikter.

Maria Ferm sa...

@Joshua_Tree: Jag har också svårt att tro att Engström skulle ta sig friheten att själv bestämma partiets politik och ställningstaganden inom alla dessa områden, det skulle vara helt absurt odemokratiskt, vilket är anledningen till att jag ställer frågan i inlägget och hoppas på svar från Engström.

Men DN skriver i alla fall att Engström svarar utifrån partiets "allmänna grundsyn".

Joshua_Tree sa...

Då är vi överens. :)

Jag tror nog att Christian kommer att förklara sig, och ju förr desto bättre.

Maria Ferm sa...

@Joshua_Tree: Precis :)

Christian Engström (pp) sa...

Det stämmer som har sagts, det fanns inget "ingen åsikt", så i frågor som inte direkt låg innaför vårt program valde jag det av mellanalternativen som jag tyckte låg bäst i linje med våra allmänna principer om mångfald, öppenhet och subsidiaritet.

Jag gjorde alltså mitt bästa för att svara å partiets vägnar, snarare än att svara vad jag själv råkar tycka. Man kan förstås diskutera om jag prickade rätt i alla frågor, men jag försökte i alla fall.

Synpunkter på själva enkäten och att det inte fanns något "ingen åsikt" får man väl lämna direkt till DN, antar jag.

Nennen sa...

Idag är det möjligt att en liten skolflicka i djunglen kan veva sig fram till en miljöpartist i Vellinge "How do you do Maria - I have a delicat problem...can you help me?". Dock inte till en miljöpartist i Normandie. Hon är portad från nätet för att ha laddat hem Saving Private Ryan. Vad jag vill mena - Kan inte Ferm och Engström gå hand i hand till Bryssel?

connyt sa...

@Maria

"Eller tar Engström sig friheten att tycka till i alla möjliga frågor i partiets namn, som ej demokratiskt fastslagits som partiets politik?"

Känns som ett tämligen löjligt uttalande. Senaste dagarna har vi överösts med uttalanden från representanter från de stora partierna som lovar och svär att dom är emot alla former av övervakning. T.ex. Gunnar Hökmark (Via Karamell-Mary), Åsa W från (S) etc etc. Detta trots att deras partier helt uppenbart är FÖR detsamma.

Maria Ferm sa...

@Nennen: Precis som jag sagt många ggr tidigare tycker jag att Piratpartiet är fräscht och välkommet. Men det e ju också bra att kunna ha en öppen diskussion om demokrati. Och jag är helt enkelt väldigt intresserad av hur det ligger till med partiets politik.

Maria Ferm sa...

@connyt: svarar som jag svarade hos laakso "blir två fel ett rätt?"

Nennen sa...

@Maria Ferm: Som jag har uppfattat det är Piratpartiet just nu likt frontsoldater. De kommer så småningom att dra sig tillbaka och bli väktare och chaufförer till dom som har givet dem stöd i kampen om det fria nätmedvetandet.

Blogtester sa...

"Eller tar Engström sig friheten att tycka till i alla möjliga frågor i partiets namn, som ej demokratiskt fastslagits som partiets politik? ... att kunna ha en öppen diskussion om demokrati"

"demokratiskt fastslagits" - den byråkratiska maktprocessen? - Kalle Anka parlamentet?
"demokratiskt" det där ordet som verkar kunna betyda vad som helst ibland.
Men det är ju det som de etablerade partierna så fatalt misslyckats att försvara, att vitalisera, engagemanget, energin. FRA och dess utveckling förra året är faktiskt av sådan dignitet att den händelsen lyckades med att aktivera människor, engagera, då ilskan födde en energi som faktiskt förenade, en förening som de etablerade partierna stod utanför i sin självgoda ideologiska dogmatism, vilket på ett patetiskt sätt manifesterades än mer som en idelogisk härdsmälta för Alliansens liberalt intellektuellt troende skara. De "öppna diskussionerna" och det som "fastslagits demokratiskt" var inte i takt med vad människorna kännde. Ur detta växte piratpartiet som rörelse fram, en rörelse byggd på engagemang kring En förenande kärnproblematik. Partiet var på plats och har därför i avsaknad av andra alternativ kunnat dra åt sig en skara från detta engagemang, och så faktiskt lyckats revitalisera folkrörelserna och engagemanget i vissa delar (viktiga sådana). De andra etablerade partierna finns inte på plats i detta engagemang, för de har fullt upp att fastslå saker i en byråkratisk process. Och detta är inte en byråkratisk process.
"demokrati" - vilken demokrati?, vems demokrati?


There are, however, certain moments when it is not so. At certain moments in history, a great rush of wind sweeps over the masses; their breath, their words, their movements are merged together. Then nothing is able to resist them. The mighty know in their turn, at last, what it is to feel alone and defenceless; and they tremble. - Simone Weil "Oppression and Liberty"


Det är lite av det kittet vi ser nu.
Och det är det kittet som är det intressanta, inte PP, inte ideologin eller en byråkratisk beslutsprocess, även om den så fint kallas demokratisk.

http://emergenceofhumantouch.blogspot.com/2009/05/deltagande.html

Donsan sa...

Varför behöver vi egentligen ett PIRATPARTI? - Bara blotta faktum att partiet existerar är en svidande smäll i dom etablerade partiers ansiken - Miljopartiet inkluderat - och en skam för Sverige som ett demokratisk land.

Nu försöker mörka krafter att svartmåla Piratpartiet - men poppar det ena etablerade partiet efter den andra plötslig upp med “integritetsförslag” på sin agenda - vilket bara bevisar PIRATPARTIETS genomslagskraft nu när de verkar få tillräckligt med röster för att ta sig in i EU och förhoppningsvis även i Riksdagen

Var fanns ni när FRA och IPRED instiftades? - Alltför upptagen med allehanda viktiga ting som arbetslöshet och sjukvård mm för att bry er om över 2 miljoner landsmän som är kriminaliserade och utpekas som tunga kriminella för att de utan kommersiella intressen delar filer de har på sina egna hårddiskar med varandra?

Alltför upptagen med allehanda viktiga ting för att kraftfullt protestera att Alliansen instiftade en lag som för första gången i svensk rättshistoria tillåter lobbyorganisationer som i huvudsak representerar amerikanska intressen och bolag befogenheter att fritt kunna spionera på - hota och utpressa 1/4 del av era landsmän?

När hörde jag er protestera när Bodström beordrade tillslaget mot the Pirate Bay? - Var fanns ni när TPBs juridiska ombud tvangs lämna ett DNA prov? - Vad sa ni när förundersökningsledaren och polismannen J. Keyzer efter avslutad arbete fick ett "jobb" hos det amerikanska filmbolaget Warner och B. Ask tyckte att det var fantastiskt att Keyzers kompetens var uppskattad? - Vad har ni att säga om den jäviga domaren Norström och Hovrättens oförmåga att hitta en domare som inte har kontakter med upphovsrättsklubbar där det endast "diskuteras"

Till alla er som hackar på PIRATPARTIET vill jag bara fråga - vilken glädje har vi om vi hade det bästa av välfärden - hälsovården - utbildningsväsendet etc om vi samtidigt har förlorat vårt oberoende och självbestämmande (se hur dessa lobbyorganisationer som i huvudsak representerar amerikanska intressen härjar och korrumperar våra styrande politiker) samt vår frihet och demokratiska rättigheter?

Till syvende och sist - vill ni verkligen se Sverige förvandlas till en lydtsat till USA? - för min egen del - Nej tack!! - Jag kommer att rösta PIRATPARTIET alla gånger-Föör mig är demokratin och dom medborgliga rättigheter övergripande frågor som bör prioriteras över allt annat - Dom mörka krafterna har många sätt att ta över och vi måste hela tiden vara på vår vakt!

Maria Ferm sa...

@Donsan: Vi arbetade mot övervakningslagar och för medborgerliga rättigheter långt innan Piratpartiet var påtänkta. Det är nog bättre om du riktar din besvikelse mot andra partier...

Apis sa...

Kul att du är så intresserad av Piratpartiet Maria, det är alldrig för sent att ändra sig. ;)

Maria Ferm sa...

@Apis: Detsamma detsamma!

Andreas sa...

Donsan! PP vill INTE existera men är så illa tvunget, när PP grundades var ett av målen att man inte ska behöva existera om ett par år då man drivit igenom sin politik. Då kan vi se tillbaka på idag och skratta åt hur vi bettet oss som grottmänniskor.

Maria Ferm! Jag tycker miljöpartiet har vettiga åsikter i det mesta men pp är det enda parti som har huvudfokus på det som är viktigast för många nu. Därför kan jag inte rösta MP. Tycker det är trist att det ska letas så mycket fel hos PP när ni har liknande åsikter på vissa punkter. Varför inte utnyttja det till din/eran fördel istället för att gnäbba som en avdankad gammal politiker från 50talet? Ett sammarbete med pp skulle innebära stora fördelar för miljön, klimatet och upphovsrätten.